Szacowanie wartości zamówień na roboty budowlane
Obliczenia wartości szacunkowej roboty budowlanej można dokonać dopiero po opracowaniu dokumentacji projektowej albo programu funkcjonalno-użytkowego (PFU). Wynika to wprost z art. 34 ust. 1 Prawa zamówień publicznych.
OBOWIĄZUJĄCE PRZEPISY
Art. art. 34 ust. 1 Prawa zamówień publicznych (poprzednio art. 33 ust. 1) stanowi, iż: „Wartość zamówienia na roboty budowlane ustala się na podstawie:
1) kosztorysu inwestorskiego sporządzanego na podstawie dokumentacji projektowej oraz specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robót albo na podstawie planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym, jeżeli przedmiotem zamówienia jest wykonanie robót budowlanych w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane;
2) planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym, jeżeli przedmiotem zamówienia jest zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane.”
W porównaniu z poprzednim stanem prawnym w nowym Pzp wyrażenie: „na etapie opracowania dokumentacji projektowej” zastąpiono wyrażeniem „na podstawie dokumentacji projektowej”, a także dopisano: „oraz specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robót” (STWiORB). Zmiana ta nie wpływa na praktyczne stosowanie tego przepisu.
Art. 30 ust. 3 (poprzednio art. 33 ust. 2) stanowi, iż „Przy obliczaniu wartości zamówienia na roboty budowlane uwzględnia się także wartość dostaw i usług oddanych przez zamawiającego do dyspozycji wykonawcy, o ile są one niezbędne do wykonania tych robót budowlanych”. (…)
Poza tym w artykule:
- ROZPORZĄDZENIA W SPRAWIE KOSZTORYSU INWESTORSKIEGO
- OPINIA UZP
- KOSZTORYS INWESTORSKI
- PODSTAWA SPORZĄDZANIA KOSZTORYSU INWESTORSKIEGO
- SZACOWANIE WARTOŚCI ZAMÓWIENIA NA ZAPROJEKTOWANIE I WYKONANIE ROBOTY BUDOWLANEJ
- SUMOWANIE ZAMÓWIEŃ
- KONKLUZJE
CZYTAJ DALEJ
Pełen tekst artykułu jest dostępny w Systemie Informacji Prawnej Legalis |
.